Meseország Somogyban - Somogy Kertje Üdülőfalu

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Meseország Somogyban - Somogy Kertje Üdülőfalu

A szokásostól eltérően – tudniillik tesztelni párosával indulunk - ezúttal együtt vettük nyakunkba az országot, hogy egyszerre tizennyolcan próbáljuk ki a Somogy Kertje Üdülőfalu szolgáltatásait Bonnyán.

A csoportos tesztelésre nyilván sosem került volna sor, ha nem akartunk volna csapatot építeni, s mivel minden cég életében egyszer elérkezik ez a pillanat, a világ legtermészetesebb dolgaként vontattuk be bőröndjeinket a munkahely udvarára, bár a kötelező dolgoknak rossz szájízük van, a munka kétnapos felfüggesztése – ami ezzel járt - felvillanyozta kedvünket.

A csapat összekovácsolására az idő az új év hajnalán köszöntött be, némi hóeséssel fűszerezve. Az addig csontig hatoló, száraz hideget ugyanis hirtelen nyirkos enyheség váltotta fel, a hó pedig csak egyre hullott, mire Zamárdinál rákanyarodtunk a Bonnya felé vezető útra már kövér pelyhekben esett, már el sem olvadt. Mégsem szegte kedvünk, lélekben felkészültünk, hogy talán nem is két napot maradunk a kies somogyi dombok között az üdülőfalu vendégszeretetét élvezve.

Bonnya világtól elzárt zsákfalu, csapatépítő tréningek ideális célpontja, girbe-gurba mellékutakon kanyarog velünk az autó. A hóesés fehér leplet von a tájra, a látótávolság méterekre csökken, az utakról még nem takarították le a havat, a látvány a Grimm mesék legszebb helyszíneit idézi. A hókotró traktor zaja ránt vissza a magyar valóságba, a kis település óriása dolgozik az utakon, azt mondják holnapra ez már jobb lesz, mint az autópálya.

Pálinkás fogadtatás

A havazás közben csaknem betemette az apró házakat, kár, hogy vége a karácsonynak, bár az ajtó fölé fűzött fenyőágak még visszaidézik hangulatát. A lovak patájának dübörgésével lépünk be az ajtón, miután levertük a havat a csizmánkról, odabenn már várnak minket. Jó kedélyű, pálinkás fogadtatásban van részünk, ahogy belépünk a központi fogadóépületbe. A pálinka erős, a pogácsa hamuban sült, még meleg, és gyorsan fogy. A kocsikaravánból néhányan leszakadtak, letértek az ide vezető útról, most eltévedve várják sorsuk jobbra fordulását, addig nekünk kell állni a házigazdák vendégszeretetét, amit most a snapszos stampedlik osztogatásával fejeznek ki. A szobák kulcsai ez alatt alkalmi gazdáikhoz kerülnek, így újra nekiindulunk a bőröndökkel - léptünk alatt ropog a hó -, hogy elfoglaljuk szálláshelyünket. A vendégházak a központi épülettől, - ahol egyébként az étterem és a biliárdszoba is helyet kapott -, távolabb, a falu legcsendesebb pontján épültek, szép kilátással a környező dombokra, erdőkre. A szobák számozás helyett egy-egy itt honos mezei virág nevét kapták, még nem tudom, hogy ez a nap hátralevő részében könnyebbséget vagy nehézséget jelent majd.

Házi koszt, csinos kvártély

A rusztikus hangulatú, világos fabútorokkal berendezett szobák osztatlan sikert aratnak, a vidéki idill ízére mindenki ráharap. Ezt tetézi az udvarra ültetett fenyőfák látványa, amelyeknek ágai most a súlyos hótakaró alatt roskadoznak. A földszinten borozó és ping-pong szoba, az emeleten könyvtár és társalgó valamint egy hatalmas, oszlopos tornác szolgálja a vendégeket. Túl a hógolyócsatákon ebédelni a központi épületbe megyünk vissza, ahol már javában főznek, és megterítették a hosszú ebédlőasztalt. Nem gondolom, hogy különös gasztronómiai élmény következik most, ezért kellemes meglepetés ér, amikor a leves megérkezik. A bakonyi betyár gulyásleves gazdag és ízletes, csupa házi hozzávalókból készült műremek, ahogy falun illik. Olyan sűrű és laktató, hogy felér egy második fogással is, de már hozzák a vasalt csirkecombot, ami szaftos-omlós, kellemesen fűszeres, hozzá petrezselymes burgonyát, külön tálban pedig friss salátát adnak mellé. A desszert almás-krémes, soha nem hallottam e furcsa szerzeményről, amelynek tartalmas almás-fahéjas íze, krémes állaga átlagon felüli, nálam 10-ből 10-es.

A beígért tréninget a fogadóépület emeleti konferencia termében tartjuk, késő délutánba nyúlik az előadás-sorozat, de az udvaron már izzítják a kemencét, és a bor is forr a fazékban.

Langalló és forralt bor

A langalló (kenyérlángos) nyers tésztájával várnak minket a házigazdák a kemence melege mellett az udvaron. A tészta kis gombócokba gyúrva gubbaszt a nyújtófán, hogy megalkotója, későbbi gyilkosa, szabályos kört formázva belőle belökje őt a forró kemencébe, majd sülés után közvetlenül azon melegében felfalja. A friss kenyérlángos legfinomabb fokhagymás tejföllel, kicsit megsózva, esetleg snidlinggel a tetején. Mindenki élvezettel falja, ragyognak az arcok, és hamar előkerül a nagy lábos forralt bor is, hogy jobban csússzon a falat, s így vacsora előtt - kicsit pironkodva - alaposan teletömjük a bendőnket. Bemenni nincs kedvünk, mert bár hideg van, a kemence becsületesen ontja a meleget, a bor pedig jó kedvet ad a langalló mellé. Az edzettebbek pezsgőfürdőzni indulnak a csikorgó hidegben a hátsó kertbe, ahol egy nyolcszemélyes jakuzzit állítottak tető alá, vize olyan forró, hogy a legkeményebb téli napokon sem fázunk benne. Furcsa látvány a fürdőruhás, amúgy fürdőköpenyes alakok sziluettje a csillagos téli éjszakán, ahogy egyenként belemásznak a gőzölgő medencébe. Míg ők odakinn pancsolnak, a konyhában már rotyog a fazék.

Vacsora után ping-pong verseny

Nem mondanám, hogy farkas éhesen estünk be az étterembe vacsorázni, az étvágyat inkább a finom aperitifek, pálinkák és a tyúkhúsleves összetéveszthetetlen illata hozta meg. Az esti büféasztalon karfiolos sonka rolád, tartár, töltött pulyka, burgonyapüré, sertés szelet ínyenc módra, illatos spagetti, saláta, kevert saláta és savanyúság várta a társaságot. A vacsora fénypontja viszont a falusi tyúkhúsleves volt, amely a legszebb vasárnapi ebédeket idézte gazdag ízével. A rétesek kézzel gyúrt leveles tésztájába házi túrót és kövér meggyszemeket töltöttek, csak nehezen lehetett ellenállni a 10 órakor elénk tett kísértésnek. Így vonszoltuk át magunkat a vendégházba, ahol szobáink és annak alagsorában ama bizonyos borozó található fából faragott padokkal, asztallal, külön teremben egy ping-pong asztallal. Vendéglátóink bőven mérték a jó minőségű házi fehér és vörösbort, s míg egyesek a hosszú faasztal mellett fapadokon múlatták az időt a borospincében, mások ping-pong versenyt rendeztek a szomszédos teremben a boltívek alatt. Így nyúlt hajnalba az éjszaka, s köszöntött ránk egy szikrázó napsütéses reggel Somogy szívében.

Itt a somogyi dombok erdei utjain egyéni és szervezett túrákra és lovaglásra is lehetőség van, az extrém sportokat kedvelők pedig off road programok, hőlégballonozás, sárkányrepülés vagy a quad túra közül is választhatnak. Aki a természetet gyógyvizes kúrával szeretné összekapcsolni, az a híres, hét kilométer távolságra fekvő igali termálfürdő és gyógy szanatórium rekreációs programjait élvezheti, és az üdülőfalu wellness szolgáltatásaival (masszázs, pezsgőfürdő, szauna, medence, fitnesz-terem) egészítheti ki.

Kapcsolódó Tartalom